Про причини виникнення цього захворювання та шляхи його подолання розповідає сімейна лікарка амбулаторії №4 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Юлія Москаленко.
Цинга (скорбут, лат. scorbutus) – захворювання, яке розвивається через нестачу в організмі вітаміну C. Якщо цинга відбувається в дітей, то її називають хворобою Барлоу. Цинга розвивається за умови недостатнього надходження вітаміну С (аскорбінової кислоти) з їжею, може виникати також і при повноцінному харчуванні, якщо порушується засвоєння організмом вітаміну С.
Для цинги характерні зміни в центральній нервовій системі (неврастенія), на шкірі та слизових оболонках. Шкіра стає блідою, сухою, жорсткою, ясна спочатку бліді, згодом червоніють, набрякають, починають кровоточити. Зуби розхитуються і випадають. На шкірі з’являється дрібнокрапковий висип, виникають анемія та крововиливи в м’язи, серозно-геморагічний випіт у плевру, перикард тощо. Порушуються функції кишково-шлункового тракту, серцево-судинної системи, знижується тиск крові.
Для попередження цинги необхідним є збалансоване харчування (споживання овочів і фруктів, що містять багато вітаміну С), приймання препаратів вітаміну С тощо.
Для лікування використовують аскорбінову кислоту, препарати вітаміну С у поєднанні з вітаміном P.
- Вітамін С (L-аскорбат чи L-аскорбінова кислота) функціонує як кофактор ензимних реакцій і як антиоксидант.
- Харчові джерела вітаміну С включають фрукти (особливо цитрусові), ягоди, овочі й картоплю.
- Групою ризику розвитку дефіциту вітаміну С є особи з дуже монотонною дієтою (пацієнти з алкоголізмом, особи похилого віку).
- Дефіцит маніфестує у вигляді цинги, яка починає розвиватися за 1–3 місяці нестачі вітаміну С. Першим симптомом є різноманітні геморагії.
- Концентрацію можна встановити визначенням вмісту вітаміну С у крові.
- Вітамін С використовується для попередження і лікування застуди. Тривале вживання високих доз вітаміну С не зменшує число інфекції, але, певно, дещо скорочує тривалість симптомів.
- Добова потреба становить приблизно 75–100 мг/день.