Цукор чатує на нас ледь не в кожній ложці того, що ми споживаємо. Немало його в напоях, випічці й інших готових продуктах, які ми регулярно кладемо у свої холодильники і, звісно ж, беремо звідти . Просто-таки якесь засилля цукру, вам не здається?.. Для чого солодкий пісок потрібен організму й чи потрібен взагалі? Розпитуємо про це в завідувачки амбулаторії №1 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Світлани Кравчук.
За її словами, цукор умовно можна поділити на корисний та шкідливий. До солодкого піску зі знаком «+» належить фруктоза й лактоза, які містяться в молоці та продуктах із нього. А от звичайний цукор (розсипом чи в рафінаді), а також вироби, у які його рясно додано та які ми купуємо в магазині, мають велетенський знак «–».
«Корисні властивості цукру можна описати кількома реченнями, а от про його шкоду, либонь, багатотомники можна складати», – каже Світлана Іванівна.
- Цукор негативно впливає на органи людини. Він вимиває вітаміни групи B, порушує баланс фосфору й кальцію, може спричинити проблеми із серцем, нирками, підшлунковою залозою тощо. Стійкість імунітету теж залежить від рівня цукру в крові.
- Цукор здатен спровокувати низку запальних процесів в організмі. Якщо в людини часто болить голова, їй бракує енергії, вона погано спить, а також з’являються висипання на обличчі, жирний блиск шкіри і проблеми з волоссям, то лікарка рекомендує виключити солодкий пісок із раціону або бодай зменшити обсяги його споживання.
- Цукор «поглинає» енергію. Здавалося б, шоколадка чи ще якийсь різновид солодощів вгамують голод і додадуть сил, щоби дотерпіти до повноцінного обіду. Але насправді такий приплив сил тимчасовий. Через цукор виникає нестача вітаміну В1, а це не дає змоги їжі засвоїтися, отже, організм не отримує потрібну дозу поживних речовин.
- Цукор провокує надмірне виробництво дофаміну та звикання (різкий стрибок глюкози в мозку «вимагає» додаткову дозу; прикметно, що цей заклик мозок не відрізняє від реального голоду).
- Надмірне вживання цукру стає причиною появи зайвої ваги. Солодкий пісок відкладається в печінці у вигляді глікогену – запасного джерела енергії, але «переробити» весь обсяг цукру, який людина вживає щодня, печінка не в змозі. Тому він трансформується в жири. Цей процес значно прискорюється, якщо цукор поєднується із жирами. Так-так, ідеться якраз-таки про славнозвісні тістечка, печиво, пиріжечки…
- Цукор стимулює процес старіння шкіри. Спожитий людиною надлишковий солодкий пісок «чіпляється» до білків у кровотоку та створює шкідливі молекули, які негативно впливають на колаген і еластин, що допомагають зберігати шкіру пружною та молодою.
- Цукор псує зуби. Бактерії, які спричиняють появу карієсу, неабияк люблять солодке. Тож висновки робіть самі.
«Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більш як 50 грамів звичайного, так би мовити, магазинного цукру на день (це орієнтовно 10 чайних ложок). Дітям віком понад 3 роки – 25–50 грамів, однак принцип тут такий: чим менше, тим краще. А от малюкам (від 0 до 3) узагалі ліпше обійтися без солодкого піску», – зазначає Світлана Кравчук.
Завідувачка амбулаторії сімейної медицини радить усім проаналізувати своє споживання цукру. Вона впевнена, що в переважної більшості людей його виявиться забагато в щоденному раціоні.