Літо – безмежна скарбниця усілякої вітамінної смакоти, що поетапно дозріває, даруючи нам гастрономічну насолоду та збагачуючи організм корисними елементами. Власне, на підході – абрикоси. Чим вони цінні, кому протипоказані й коли ці апетитні плоди можна додати в дитячий раціон, розповідає педіатр амбулаторії №6 ЦПМСД №1 Оксана Олексюк.
Лікарка зауважує, що завдяки мінералам та вітамінам, які містяться в абрикосах, ці фрукти мають позитивний вплив на імунну, нервову й серцево-судинну системи, вони здатні знижувати високий артеріальний тиск, нормалізувати склад крові та систему травлення, відновлювати корисну мікрофлору в кишківнику, виводити токсичні сполуки, шлаки тощо.
Тим не менш, Оксана Леонідівна наголошує і на застереженнях. У разі індивідуальної непереносимості, діагностованих цукровому діабеті, гастриті, гепатиті, підвищеній кислотності шлунка та під час збоїв у роботі щитовидної залози споживати абрикоси треба вельми обмежено.
Познайомити малечу зі свіжими, дозрілими в природних умовах жовтобокими плодами можна не раніше, ніж малому гурману виповниться 8–9 місяців.
Перша «дегустація» має бути мінімальна – 1 чайна ложечка ретельно протертого пюре. Якщо фруктовий смаколик дитині сподобається і не спричинить жодної алергічної реакції, то можна поступово збільшувати порцію до 100–150 грамів. Адже вітаміни А, С, Е, Н, К, групи В, бета-каротин, калій, кальцій, фосфор і залізо, якими багаті абрикоси, вочевидь не завадять юному організму. Передусім вони сприятимуть нормальній роботі шлунково-кишкового тракту, зростанню зубів та кровотворенню.
Після того, як малятко обзаведеться першими зубками, можна доповнити його раціон невеликими шматочками добре вимитого, очищеного від шкірки та позбавленого кісточки абрикоса.
Так само корисним для малих непосидючок є абрикосовий сік, який треба давати їм без будь-яких підсолоджувачів, щоби розвивати правильні смакові відчуття. До речі, напій із цих фруктів має проносний ефект, тому буде доречним у меню дітлахів, що мають щільні випорожнення.
Оксана Олексюк також радить комбінувати пюре й соки з різних фруктів, щоби раціон юних ласунів був і корисним, і багатоманітним. Головна умова – щоби попередньо всі ці плоди дитина скуштувала окремо й у неї не було помічено алергії.
У випадку появи висипань на шкірі, свербежу або набряку в роті, на губах, язику чи горлі, почервоніння очей, нудоти або блювоти треба негайно звернутися до свого сімейного лікаря/педіатра.