Хот-доги й інші різновиди фастфуду – невід’ємна частина раціону переважної більшості людей. Хтось вдається до так званої швидкої їжі, бо дуже поспішає і не має часу для повноцінного сніданку/обіду/вечері, а хтось просто міцно «підсів» на вуличні страви й не уявляє свого меню без булочки із сосискою, густо приправленої кетчупом та майонезом. Що й казати, якщо на честь хот-дога навіть запроваджено осібне свято, яке цьогоріч припадає саме на 19 липня.
Водночас є категорія людей, яка наполегливо радить не зловживати такою їжею. Це медики, і вони не втомлюються повторювати, що регулярне харчування фастфудом здатне неабияк нашкодити насамперед шлунку та печінці дорослої людини, а в дитячому раціоні подібним стравам взагалі не місце.
Лікарка-педіатр амбулаторії №6 ЦПМСД №1 Тетяна Павлова називає основні причини того, чому ліпше звести нанівець або хоча б обмежити споживання хот-догів та інших страв із розряду вуличних перекусів.
- Під час приготування fast food у великій кількості застосовується ненатуральний продукт – маргарин, що належить до трансжирів. Вони, як відомо, завдають шкоди організму, тим не менш, вуличні кулінари на це особливо не зважають, бо мають очевидну вигоду – трансжири стримують псування продуктів, що готуються на їхній основі.
- Хот-доги висококалорійні, а отже, в організмі зростає рівень холестерину, як наслідок – розвиток зайвої ваги, підвищені ризики виникнення атеросклерозу.
- У складі «швидких» страв чимало барвників, регуляторів кислотності, загущувачів, ароматизаторів, підсилювачів та замінників смаку, завдяки чому фастфуд видається таким смачним. Однак у дійсності названі складники знижують імунітет, збільшують ризик розвитку діабету та недуг органів травлення: гастриту, виразки шлунка, холециститу, панкреатиту.
- У хот-догах міститься багато солі, що уповільнює процес псування інгредієнтів і певною мірою «маскує» смак несвіжої їжі. А сіль – це передусім затримка рідини, що здатна спричинити негативні наслідки для здоров’я тих, хто має захворювання нирок, гіпертонічну хворобу.
- Зазвичай фастфуд споживають швидко / на ходу. Тож про гарне пережовування і засвоєння годі і мріяти. Такий метод «поглинання» страви сприяє переїданню, а також завдає шкоди ниркам та підшлунковій залозі.
- Нерідко сумнівними є санітарні умови, у яких хот-доги й інші «швидкі» продукти готуються. Мало хто з покупців цікавиться, чи є у фастфудівських ятках проточна вода, який там порядок зберігання продуктів, а дарма… Порушення норм приготування їжі – пряма дорога до харчового отруєння та інтоксикації організму.
«Для несформованого малого/юного організму фастфуд дуже шкідливий, – каже Тетяна Валентинівна, – адже більшість компонентів, необхідних для повноцінного розвитку та зростання, діти засвоюють із їжею, а в хот-догах та решті вуличних харчів їх обмаль. Тому вкрай важливо змалечку прищеплювати дітлахам розуміння, що є для них корисним, а що ні. Крім того, батьки мусять розуміти, що вони найперший приклад для власних нащадків. Купуючи та споживаючи fast food, вам навряд чи вдасться переконати свого малюка, що йому так робити не варто».