Чи знаєте ви, що макарони мають своє персональне (між іншим, всесвітнє!) свято? Випадає воно якраз на сьогодні – 25 жовтня. Тож, користуючись слушною нагодою, нумо розбиратися, чи не надто велика честь виказана цим борошняним виробам. Бо, на превеликий жаль, те, що є смачним, далеко не завжди корисне для здоров’я… А допоможе нам у цьому сімейна лікарка амбулаторії №1 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Ксенія Нагорна.
За її словами, щодо макаронів сформувалося чимало стереотипів. Один із них – від цієї страви гладшають.
«Безперечно, борошняні вироби “грішать” такою властивістю, – каже Ксенія Олександрівна. – Проте не всі. Корисні макарони є, і це ті, що виготовлені із ТВЕРДИХ сортів пшениці».
Така вермішель/локшина/спагеті/… багата:
клітковиною і рослинним білком;
вітамінами груп РР і В, а також кальцієм, фосфором, калієм.
А ще макарони із твердої пшениці майже не містять жирів, є джерелом складних вуглеводів, які дають відчуття ситості на довгий час.
Водночас сімейна лікарка наголошує, що дуже важливо готувати та вживати страви з борошняних виробів правильно.
Зокрема, не треба їх розварювати – до 10 хвилин в окропі цілком достатньо. Якщо варити довго, то глікемічний індекс (показник швидкості розщеплення продуктів в організмі та перетворення їх на глюкозу) значно підвищиться, а кількість корисних речовин істотно знизиться.
Менше солі.
Ніяких сирних і майонезних соусів (поєднання макаронів із такими добавками – це справжня калорійна бомба). Натомість ліпше додати тушковані овочі власного приготування, гриби, морепродукти.
Людині, щоби наїстися, достатньо 100 грамів готових макаронів, якщо йдеться про основну страву, і вдвічі менше, якщо вони будуть гарніром.
Вироби із твердих сортів пшениці доречніше споживати на сніданок або під час обіду. Якщо приготувати таку страву планується на вечерю, то треба врахувати, що з’їсти її слушно за 4 години до сну.
Навіть «правильні» макарони не треба надто часто включати у своє меню. Двічі на тиждень – оптимальний варіант для тих, хто любить таку страву і водночас прагне слідкувати та своєю вагою та підтримувати добре самопочуття.