Запашна, солодка й наливна… А ще багата вітамінами С і В2, залізом, калієм і харчовими волокнами, які допомагають боротися з інфекціями, позитивно впливають на роботу кишківника та й загалом сприяють повноцінному розвитку малого організму. Усі вищеперелічені принади – про грушу, яка сьогодні стала предметом нашого обговорення із лікаркою-педіатром амбулаторії №3 ЦПМСД №1 Сажидою Шевченко.
За її словами, цей фрукт вельми доречний у раціоні крихітних непосидючок. Уперше запропонувати грушку малюку можна після досягнення ним 7–8-місячного віку. Найліпше плід запекти, очистити шкірку, видалити кісточку, а м’якоть добре перетерти до стану однорідного пюре. Дегустаційна порція, як завше, – не більш ніж одна чайна ложечка смаколика.
Сажида Ташовна каже, що цей різновид садовини практично не спричиняє алергії в дітей, тим не менш, ліпше поспостерігати за реакцією на новий продукт. Якщо з грушею малий гурман «подружився», то поволі можна збільшувати обсяг порції до 100–150 грамів пюре, а запечений фрукт змінити свіжим.
«Надалі грушеву м’якоть можна компонувати із сиром, у такий спосіб додатково збагачуючи дитяче меню білками, – радить лікарка. – Або ж поєднувати кілька різновидів фруктових пюре, завдяки чому крихітка не лише знайомитиметься із різноманіттям смакових відчуттів, а й отримуватиме багато вітамінів та поживних елементів. І, звісно, коли з’являться зубки – сміливо давайте малечі по кілька невеликих шматочків стиглої грушки».
Педіатр також наголошує, що найліпша садовина й городина – та, що достигла природно. Щодо груші, то деякі її сорти – уже те, що треба! Тому не втрачайте нагоди!