Учора в низці країн світу віншували один із найпопулярніших злакових смаколиків – кукурудзу. І хоча в Україні цій універсальній рослині осібне свято ще не влаштовують, та все ж таки маємо гарний привід розібратися, чи заслужено кукурудзу так люблять у різних куточках земної кулі.
Про користь і шкоду ласої злакової культури – у нашій сьогоднішній розмові із сімейною лікаркою амбулаторії №7 ЦПМСД №1 Надією Папенко.
Кукурудза – корисний та апетитний продукт, а ще він універсальний, адже однаково добре смакує в різних своїх станах: і вареним, і сирим, і перетертим на борошно, і переробленим на олію. До речі, родом ця рослина з Мексики, там її називають маїсом.
«Винятковість кукурудзи – у її складі, – каже Надія Миколаївна. – Тут і велика кількість білків, і збалансований хімічний склад, що містить фосфор, кальцій, магній, калій, залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, фтор, завдяки яким обмінні процеси в організмі підтримуються у відмінній формі, і купа вітамінів, як-от: B4, A, B1, B2, B5, B6, B9, Е, H, PP».
Ті, хто регулярно вживають кукурудзу, вочевидь помітять такі її лікувальні властивості:
- стабілізацію рівня цукру;
- зниження рівня холестерину;
- поліпшення роботи серця і печінки;
- покращення процесів згортання крові;
- поліпшення пам’яті та діяльності мозку;
- зміцнення імунітету;
- омолодження організму.
Кукурудза в раціоні людини дає змогу попередити/стримати розвиток низки хвороб, серед яких: гепатит, холецистит, нефрит, епілепсія, подагра, захворювання нирок тощо.
За словами Надії Папенко, у дитячому меню ця рослина може з’явитися лише після досягнення малюком дворічного віку. Злакова культура має бути молодою і звареною вдома, а не придбаною абиде.
Водночас наша співрозмовниця наголошує, що кукурудза має і «зворотний бік медалі».
- Її не рекомендується вживати людям, які мають алергію на згадану рослину.
- Не варто зловживати продуктом, якщо наявне підвищене згортання крові.
- Ліпше відмовитися від кукурудзи в разі загострення виразки дванадцятипалої кишки або шлунка.
Між іншим, тим, хто зараз смачно ковтає слинку, уявляючи, як ласує ніжним качаном молодої кукурудзочки, радимо ще трішки почекати – дозрівати вона почне в середині липня.