І смакує, і лікує

І смакує, і лікує

Учора в низці країн світу віншували один із найпопулярніших злакових смаколиків – кукурудзу. І хоча в Україні цій універсальній рослині осібне свято ще не влаштовують, та все ж таки маємо гарний привід розібратися, чи заслужено кукурудзу так люблять у різних куточках земної кулі.

Про користь і шкоду ласої злакової культури – у нашій сьогоднішній розмові із сімейною лікаркою амбулаторії №7 ЦПМСД №1 Надією Папенко.

Кукурудза – корисний та апетитний продукт, а ще він універсальний, адже однаково добре смакує в різних своїх станах: і вареним, і сирим, і перетертим на борошно, і переробленим на олію. До речі, родом ця рослина з Мексики, там її називають маїсом.

«Винятковість кукурудзи – у її складі, – каже Надія Миколаївна. – Тут і велика кількість білків, і збалансований хімічний склад, що містить фосфор, кальцій, магній, калій, залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, фтор, завдяки яким обмінні процеси в організмі підтримуються у відмінній формі, і купа вітамінів, як-от: B4, A, B1, B2, B5, B6, B9, Е, H, PP».

Ті, хто регулярно вживають кукурудзу, вочевидь помітять такі її лікувальні властивості:

  • стабілізацію рівня цукру;
  • зниження рівня холестерину;
  • поліпшення роботи серця і печінки;
  • покращення процесів згортання крові;
  • поліпшення пам’яті та діяльності мозку;
  • зміцнення імунітету;
  • омолодження організму.

Кукурудза в раціоні людини дає змогу попередити/стримати розвиток низки хвороб, серед яких: гепатит, холецистит, нефрит, епілепсія, подагра, захворювання нирок тощо.

За словами Надії Папенко, у дитячому меню ця рослина може з’явитися лише після досягнення малюком дворічного віку. Злакова культура має бути молодою і звареною вдома, а не придбаною абиде.

Водночас наша співрозмовниця наголошує, що кукурудза має і «зворотний бік медалі».

  • Її не рекомендується вживати людям, які мають алергію на згадану рослину.
  • Не варто зловживати продуктом, якщо наявне підвищене згортання крові.
  • Ліпше відмовитися від кукурудзи в разі загострення виразки дванадцятипалої кишки або шлунка.

Між іншим, тим, хто зараз смачно ковтає слинку, уявляючи, як ласує ніжним качаном молодої кукурудзочки, радимо ще трішки почекати – дозрівати вона почне в середині липня.

Вам також має сподобатись...