В українській гастрономічній традиції є чимало продуктів та страв, які визнано національним надбанням. Поза всіляким сумнівом, почесне місце в цій кулінарній скарбничці посідає сало. Його так сильно люблять у нашій країні, що навіть запровадили на честь обожнюваної смакоти персональне свято. Випадає День українського сала на неділю – 27 серпня. Погодьтеся, неабиякий привід, щоби довідатися, чим особливий цей продукт.
Сімейний лікар амбулаторії №5 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Роман Костенко щиро зізнається, що він теж великий шанувальник сала. І не лише через його винятковий смак, а й цілу низку корисних властивостей.
«У складі цього продукту є вітаміни А, Е, D, F, мікроелемент селен, а також арахідонова кислота, яка стимулює діяльність головного мозку та серцевого м’яза, поліпшує роботу нирок, виводить холестеринові згустки з крові», – розповідає Роман Володимирович.
До цінних складників сала наш співрозмовник також відносить пальмітинову, олеїнову, лінолеву, ліноленову, стеаринову корисні жирні кислоти. Крім того, в українському улюбленці міститься лецитин, що позитивно впливає на судини і клітинні мембрани, зміцнює їх, робить більш еластичними.
Справді, сало є за що любити, однак сімейний лікар усе ж таки робить певні застереження.
Сало треба вживати помірно (жири необхідні нашому організму, але завжди доречно пам’ятати про норму; калорійність сала досить висока – 770 калорій на 100 грамів, тож дорослій людині щодень рекомендовано з’їдати не більш як 9–12 г національного смаколика).
Сало треба споживати правильно (ліпше віддати перевагу солоному або маринованому, а от копченим, смаженим та вареним краще не захоплюватися).
Салом треба смакувати своєчасно (слушний час для цього – ранок, шматочок сала під час сніданку підживить організм енергією та корисними речовинами на цілий день).
Сало треба їсти натуральне та свіже (тільки в такому випадку організм отримає перелічені вище вигоди, якщо ж продукт із часом пожовкнув – то радше його не вживати, бо користі там обмаль).
Сало, на жаль, можна не всім (людям, у яких хвора печінка, діагностована гостра фаза панкреатиту чи холецистит, краще обійтися у своєму раціоні без українського кулінарного улюбленця).