Як не допустити спалаху холери?

Як не допустити спалаху холери?

Російський теракт на Каховській ГЕС уже призвів і, на жаль, ще спричинить купу жахливих наслідків. Один із них – ризик поширення холери. Насамперед це стосується затоплених територій, однак і жителям Сумської громади незайве зберігати пильність.

За словами завідувачки амбулаторії №1 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Світлани Кравчук, ця гостра кишкова інфекція поширюється через забруднену воду та їжу. Холера супроводжується сильною діареєю, що здатна призвести до різкого зневоднення організму й без належного лікування протягом 2–3 днів після нездужання – смерті.

Щоб уникнути захворювання:

  • не треба купувати продукти харчування (передусім рибу) у місцях стихійної торгівлі;

  • не можна купатися й ловити рибу в забруднених водоймах;

  • потрібно старанно мити руки з милом перед тим, як готувати їжу, споживати її, після відвідування туалету;

  • слушно пити бутильовану/кип’ячену воду;

  • треба ретельно мити овочі/фрукти перед вживанням;

  • необхідно добре проварювати/тушкувати/ просмажувати страви.

Світлана Іванівна радить щонайшвидше звернутися до свого персонального лікаря, якщо є:

  • часта діарея (10 і більше разів на добу);

  • блювання;

  • біль у животі;

  • спрага, сухість у роті;

  • головний біль;

  • судоми м’язів;

  • зміна рис обличчя (западання очей, посиніння губ та вушних раковин);

  • зморшкуватість шкіри;

  • задишка й різка слабкість;

  • запаморочення;

  • прискорене серцебиття та дихання.

Нині державою докладаються зусилля, щоби не допустити спалаху холери й інших інфекцій. Тим не менш, береженого Бог береже, тому кожному з нас треба бути максимально обачними.

Вам також має сподобатись...