Як не підхопити гостру кишкову інфекцію влітку?

Як не підхопити гостру кишкову інфекцію влітку?

Бактерії обожнюють жароту, адже спекотна пора – сприятливе середовище для їхнього розмноження. Зважати на це просить сімейна лікарка амбулаторії №5 ЦПМСД №1 Ірина Литвиненко, з якою спілкуємося про гострі кишкові інфекції, їхні збудники, тригери та правила, що дадуть змогу запобігти появі таких захворювань.

За словами Ірини Анатоліївни, кишкові інфекції – вельми поширене явище влітку. Збудником хвороби може стати:

  • сира їжа тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти);
  • приготовані напередодні страви, які через високу плюсову температуру почали псуватися;
  • погано вимита садовина/городина;
  • брудні руки/предмети побуту;
  • купання в несанкціонованих місцях.

«Якщо помітили в себе або когось зі своїх рідних слабкість, підвищену температуру, біль у животі, блювоту, діарею – негайно проконсультуйтеся з особистим лікарем, оскільки це ключові ознаки гострих кишкових інфекцій», – наголошує співрозмовниця.

Щоби не заразитися, вона радить:

  • мити руки з милом (особливо ретельно перед приготуванням/вживанням їжі, після перебування на вулиці та користування туалетом);
  • пити лише кип’ячену воду;
  • обов’язково термічно обробляти молоко (як сире, так і пастеризоване);
  • старанно мити в проточній воді овочі, фрукти, ягоди;
  • використовувати окремі дошки для різання різних продуктів;
  • не нехтувати термінами споживання і умовами зберігання харчів;
  • не допускати контакту комах зі стравами, знищувати мух;
  • харчові відходи тримати в контейнерах із кришкою.

Ірина Литвиненко наполягає на тому, що самолікування – найгірше, що може зробити зі своїм здоров’ям недужа людина, тому закликає не займатися експериментами, помітивши будь-які тривожні симптоми, а відразу звертатися в лікарню.

Вам також має сподобатись...