Бактерії обожнюють жароту, адже спекотна пора – сприятливе середовище для їхнього розмноження. Зважати на це просить сімейна лікарка амбулаторії №5 ЦПМСД №1 Ірина Литвиненко, з якою спілкуємося про гострі кишкові інфекції, їхні збудники, тригери та правила, що дадуть змогу запобігти появі таких захворювань.
За словами Ірини Анатоліївни, кишкові інфекції – вельми поширене явище влітку. Збудником хвороби може стати:
- сира їжа тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти);
- приготовані напередодні страви, які через високу плюсову температуру почали псуватися;
- погано вимита садовина/городина;
- брудні руки/предмети побуту;
- купання в несанкціонованих місцях.
«Якщо помітили в себе або когось зі своїх рідних слабкість, підвищену температуру, біль у животі, блювоту, діарею – негайно проконсультуйтеся з особистим лікарем, оскільки це ключові ознаки гострих кишкових інфекцій», – наголошує співрозмовниця.
Щоби не заразитися, вона радить:
- мити руки з милом (особливо ретельно перед приготуванням/вживанням їжі, після перебування на вулиці та користування туалетом);
- пити лише кип’ячену воду;
- обов’язково термічно обробляти молоко (як сире, так і пастеризоване);
- старанно мити в проточній воді овочі, фрукти, ягоди;
- використовувати окремі дошки для різання різних продуктів;
- не нехтувати термінами споживання і умовами зберігання харчів;
- не допускати контакту комах зі стравами, знищувати мух;
- харчові відходи тримати в контейнерах із кришкою.
Ірина Литвиненко наполягає на тому, що самолікування – найгірше, що може зробити зі своїм здоров’ям недужа людина, тому закликає не займатися експериментами, помітивши будь-які тривожні симптоми, а відразу звертатися в лікарню.