Ця овочева культура родом із Кіпру, тож спершу іменувалася «кіпрською», а не «цвітною», як зараз. Вона відома людству вже понад 2500 років (!). Її обожнювали й у Стародавньому Єгипті, і в Персії. Із плином століть рослина завойовувала гастрономічну прихильність дедалі більшої кількості гурманів. Серед її поціновувачів, либонь, був і славетний Марк Твен, адже недарма він свого часу дійшов такого висновку: «Цвітна капуста – ніщо інше, як звичайна капуста, тільки з вищою освітою».
Нині на грядках дбайливих господарів поволі починає дозрівати ця рослина, що є унікальною і за смаковими якостями, і за вмістом корисних для здоров’я людини елементів. Більш докладно про овоч, що нагадує букет зі смачних суцвіть, говоримо з лікаркою-терапевтом амбулаторії №1 ЦПМСД №1 Іриною Мулліною.
За її словами, цвітна капуста – щедрий дарунок матінки-природи, адже ця культура не лише багата вітамінами С, В, а й має у своєму складі цілу низку компонентів, які позитивно впливають на людський організм. Тут і клітковина, і амінокислоти, і пуринові сполуки, і вуглеводи, і крохмаль, і білки, і пектини, і природний цукор. Додатковий бонус – овоч характеризується низькою калорійністю.
«Цвітна капуста – бажаний інгредієнт у раціоні, – пояснює Ірина Веніамінівна. – Вживання цього овоча сприяє зміцненню кісток, очищенню кишківника та судин, нормалізації обмінних процесів, засвоєнню цінних сполук, виведенню шлаків з організму й навіть схудненню».
Водночас лікарка акцентує увагу, що є категорія хвороб, при яких споживання цієї рослини слушно обмежити.
- Цвітна капуста не рекомендована під час загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.
- Людям, які страждають на виразкову хворобу, мають підвищену кислотність шлунка, ентероколіт, вказаний овоч можна вживати лише вареним та невеликими порціями.
- Не бажаний він і в раціоні тих, у кого діагностовано захворювання нирок або є схильність до гіпертонічної хвороби.
«Обов’язково зважайте на застереження та завжди обирайте свіжі овочі, – радить Ірина Мулліна. – І, звісно ж, смачного!»