Либонь, недарма народна творчість саме так характеризує моркву, як вважаєте? А щоби стовідсотково знати, чим багатий і корисний цей яскравий жовто-оранжевий коренеплід, коли і в яких обсягах ним можна побалувати малечу, ми запросили до розмови лікарку-педіатра амбулаторії №3 ЦПМСД №1 Ірину Головенко.
За її словами, морква – пречудовий варіант для прикорму маленьких ласунів, адже в ній міститься сила-силенна потрібних для повноцінного розвитку дитини елементів. Основні з-поміж них такі:
у цьому овочі багато каротиноїдів (зокрема й beta-каротину), завдяки яким в організмі малюка виробляється вітамін А, необхідний для розвитку гострого зору та нормального перебігу інших життєво важливих процесів;
у моркві містяться фосфор, залізо, кальцій, а також кобальт, йод, мідь, що забезпечують достатню кількість корисних речовин для росту, а наявність у вказаному продукті харчових волокон дає змогу сформувати нормальну мікрофлору кишківника й добре перетравлювати їжу;
додаткові плюси – велика кількість фолієвої кислоти, важливої для процесів кровотворення, вітаміну С, що зміцнює імунітет малих гурманів і сприяє їхньому всебічному розвитку.
Ірина Сергіївна зауважує, що зазвичай овочевий прикорм у раціон дітлахів вводять після їхнього півріччя. Щоби пересвідчитися, чи нормальна реакція малюка на новий продукт, слушно запропонувати йому на пробу одну чайну ложку відвареного морквяного пюре.
Якщо крихітці страва сподобається і не спричинить алергії, то можна готувати нормальну порцію – 2–3 столові ложки прикорму за одне годування. Незайве поєднувати пюре з грудним молоком/придбаними сумішами задля того, щоби малеча отримувала максимум корисних речовин. Орієнтовно за два тижні можна збагатити відварне морквяне пюре високобілковими продуктами, наприклад, м’яким сиром.
У віці 8–10 місяців малим ласунам рекомендується давати щодня 2–3 порції овочевого/фруктового прикорму (тобто 4–6 столових ложок). Це, наприклад, може бути натерта чи подрібнена на маленькі шматочки сира морква. Звісно, її можна поєднувати з іншою, знайомою дитині садовиною та городиною.
З 10 місяців від народження і до 1 року обсяги овочів та фруктів у щоденному меню дитини мають становити 8–12 столових ложок.