26 жовтня американці святкують День гарбуза. І з кожним роком цю традицію підхоплює дедалі більше країн, адже прихильників смачного помаранчевого плоду дуже багато в різних куточках земної кулі. Звісно, не проти посмакувати стравами з гарбуза й українці.
Про цінність цього овочу та особливості його введення в раціон малят спілкуємося сьогодні із педіатром амбулаторії №6 ЦПМСД №1 Марією Качайло.
Лікарка зауважує, що гарбуз – «клондайк» вітамінів та корисних мікроелементів, які, до речі, практично повністю зберігаються в процесі термічної обробки. Тож цей щедрий подарунок природи дуже доречно додавати в меню не лише дорослих, а й дітей.
За словами Марії Іванівни, гарбуз прекрасно підходить для прикорму малюків, яким виповнилося 6–7 місяців. Знайомство з новим продуктом слушно почати з «тестової» чайної ложечки м’якого пюре (без солі/цукру), хоча здебільшого гарбуз алергії не спричиняє.
Якщо все Ок, то можна сміливо пропонувати крихітному гурману традиційну порцію – 2–3 столові ложки пюре, а після досягнення малюком 8-місячного віку – збільшити до 4–6 ложок. Орієнтовно з 10 місяців рекомендований обсяг смаколика для дітлахів – 8–12 ложок.
Марія Качайло радить готувати дітям страви з гарбуза й у більш старшому віці.
«Хоча б кілька разів на тиждень запікайте, робіть кашу чи оригінальні десерти на основі цього корисного овочу, – каже педіатр. – Особливо це актуально в сезон застуд, коли організм (а дитячий – і поготів) потребує додаткового захисту. У гарбузі містяться всі необхідні мікроелементи для зміцнення імунної системи та протидії вірусам».