Розвиток захворювань щитовидної залози безпосередньо залежить від стану довкілля, йодного дефіциту, способу життя, пережитих потрясінь, супутніх недуг. Нині, згідно зі статистикою ВООЗ, понад 200 мільйонів людей у світі мають ендокринні порушення. Уже не один рік поспіль зростає кількість пацієнтів із такими патологіями і в Україні.
Сьогодні, у Міжнародний день щитовидної залози, наш співрозмовник – сімейний лікар амбулаторії №4 ЦПМСД №1 Євген Мерщій, з яким обговорюємо симптоми та профілактику захворювань цього ендокринного органу.
«Щитовидна залоза продукує низку гормонів, потрібних для нормального функціонування людського організму: тироксин, трийодтиронін та кальцитонін, – пояснює Євген Юрійович. – Якщо залоза не здатна виробляти достатню кількість гормонів, виникає гіпотиреоз. Якщо їх утворюється забагато – розвивається гіпертиреоз. У разі відсутності щитовидної залози необхідна замісна терапія, інакше – вираженої розумової відсталості не уникнути».
Ендокринні патології можуть спіткати людей різного віку та статі. Вони виникають від народження або розвиваються із часом. Утім, особливо уважними варто бути жінкам. У них проблеми з гормонами щитовидної залози діагностуються удесятеро частіше, ніж у чоловіків.
Про те, що зі щитовидкою не все гаразд, зазвичай «сигналізують»:
- зміна маси тіла (коли рівень гормонів високий – людина худне, якщо занизький – гладшає; фізичні навантаження/додаткові калорії в раціоні тут не зарадять – нормалізувати вагу вдасться лише після лікування);
- температура тіла (36,6°С – орієнтовна стала температура людського тіла, що, звісно, може дещо варіюватися з огляду на персональні особливості, однак якщо показник на термометрі змінився та довго не повертається до особистої «норми», вірогідно, це ознака гормонального збою);
- дискомфорт у ділянці шиї (важко дихати/ковтати, набрякло горло/хрипне голос/ відчуваються невеликі ущільнення в лімфовузлах – усе це натякає на збільшення ендокринного органу);
- судоми, біль у м’язах, оніміння кінцівок (такі симптоми виникають через низький рівень гормонів щитовидної залози);
- проблеми зі шкірою (ознаки на кшталт: сухості шкіри, її лущення на ліктях і колінах, висипів, подразнень, запалень, підвищеної чутливості – так само не треба ігнорувати);
- розлади кишківника (діарея, закрепи та дискомфорт у животі можуть бути наслідком збою в діяльності щитовидної залози, яка контролює обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту);
- зміни серцевого ритму (якщо навіть несуттєва фізична вправа спричиняє задишку/пришвидшене серцебиття, це може свідчити про ендокринну недугу);
- сонливість та неуважність (втома, стан дрімоти навіть попри повноцінний сон, погіршення пам’яті та працездатності – додаткові маркери захворювання);
- несподівані перепади настрою (якщо помітили за собою безпричинну апатію, яку стрімко замінює агресія/надмірна тривожність/емоційне збудження, то теж незайве проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем).
За словами Євгена Мерщія, ключова запорука якісного функціонування щитовидної залози – достатня кількість йоду в організмі людини. Зокрема, у нашій державі рекомендовані такі норми споживання йоду:
- діти та підлітки – 90–150 мкг;
- дорослі чоловіки та жінки – 150–300 мкг;
«Як свідчать дослідження, в Україні нестача гормонів щитовидної залози трапляється значно частіше за надлишок, – пояснює Євген Юрійович. – Більшість із нас споживає лише половину, а дехто і третину від потреби. Щоби виправити цю ситуацію, необхідно насамперед збільшити у своєму раціоні кількість продуктів, багатих на йод».
Беззаперечним лідером за вмістом йоду є морепродукти (наприклад, в 1 кг морських водоростей концентрація цього хімічного елемента становить 800–1000 мкг). Крім того, підвищити рівень йоду допоможуть біла риба, яйця, яловичина, овочі (картопля, редиска, буряк, томати, спаржа, часник, зелена цибуля, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси й хурма), волоські горіхи тощо.
Водночас сімейний лікар радить періодично робити УЗД щитовидної залози, регулярно гуляти на свіжому повітрі, а також якомога спокійніше реагувати на емоційні потрясіння.