Здебільшого дітлахи харчуються вдома, однак усе ж таки трапляється, що без так званих перекусів їм не обійтися (у школі, на прогулянці тощо). І тут у батьків виникає дилема: що покласти в ланч-бокс, щоб і смачно було, і корисно. Сьогодні, у Всесвітній день здoрoвoгo харчування, розбираємося в цьому питанні разом із Ліною Мещеряковою – педіатром амбулаторії №6 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1.
Лікарка зауважує, що перекус є важливим складником дитячого раціону, і продукти, які мами/тати обирають для своїх кровиночок, мають неабиякий вплив на їхнє самопочуття.
Ліна Анатоліївна рекомендує насамперед використовувати страви, які надовго дають відчуття ситості. Такими, як відомо, є харчі з високим вмістом білка: цільнозерновий хліб, горіхи, твердий сир, яйця…
«Готуючи канапки чи сендвічі, не змащуйте їх майонезом, різноманітними ароматними і водночас шкідливими “намазками”, – зауважує співрозмовниця. – Ліпше на скибочку цільнозернового хліба покласти шматок нежирного м’яса (курка/індичка) або риби (тунець/лосось). Незайвим буде твердий сир (не надто жирний і не надто солоний) і, звісно ж, зелений салат, сезонні овочі. Таке компонування і смачне, і поживне, і головне – корисне для здоров’я дитини».
Крім того, педіатр радить одну із секцій ланч-боксу обов’язково відвести під фрукти/ягоди. У разі потреби садовину можна порізати, а щоби шматочки не темніли, їх слушно збризнути лимонним соком.
«Як би ми не воліли привчити дитину до здорової і корисної їжі, їй однаково хочеться чогось “шкідливенького”, – відверто каже Ліна Мещерякова. – Тож батькам треба добре пометикувати, щоби задовольнити бажання малечі, не нашкодивши її організму. З-поміж найпростіших лайфхаків: шоколадні батончики з усілякими добавками замініть сухофруктами (родзинками, курагою), тістечка – кількома шматочками темного шоколаду, низькокалорійним печивом. Якщо дитина любить йогурти, то обирайте ті, які містять щонайменше жиру та цукру. Зробити йогурт смачнішим можна, самостійно додавши в нього ягоди чи фрукти, які полюбляє ваше дитя».
Наостанок Ліна Анатоліївна радить проявляти креатив під час формування ланч-боксів та залучати до цього процесу дітлахів, адже тоді ймовірність того, що вони з’їдять пропонований перекус, істотно зросте.