Ще в сиву давнину перський лікар Авіцена досить широко застосовував у своїй практиці бджолиний мед. У його книзі «Канон лікарської науки» можна натрапити на купу рецептів, де основним цілющим інгредієнтом був саме цей солодкий запашний продукт. До речі, саме Авіцені належить вислів: «Якщо хочеш зберегти молодість, обов’язково їж мед».
Сьогодні – Медовий Спас, отже, нумо розбиратися, чи насправді мед є винятковим дивом природи, кому він буде на користь, а кому, може, і не треба ним надто зловживати.
Сімейний лікар амбулаторії №5 ЦПМСД №1 Дмитро Демидов зазначає, що в складі меду налічується понад 400 різноманітних компонентів. У ньому й більшість елементів таблиці Менделєєва, і амінокислоти, і ціла купа інших біологічно активних сполук. Тож Авіцена, либонь, був близький до істини, коли радив вживати мед своїм пацієнтам.
Продукт, який людству протягом 140 мільйонів років (!) дарують бджоли, не лише смачний, а й має низку лікувальних властивостей. Серед них: антибактеріальна, протизапальна, протиалергійна, тонізувальна тощо. Нерідко наші пращури застосовували мед як засіб для загоювання ран та опіків, вживали його при захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, печінки, жовчних шляхів, шлунково-кишкового тракту.
«Мед швидко засвоюється організмом та сприяє кращому травленню, – каже Дмитро Віталійович. – Водночас його поживність дуже висока. Вона співставна, наприклад, із поживністю пшеничного хліба, баранини, в’яленої яловичини, телячої печінки. Тож мед, як то кажуть, треба не їсти, ним треба смакувати».
Щоби для організму була максимальна користь, сімейний лікар радить дорослим людям щодня вживати в межах 100–150 грамів меду й робити це бажано не за один раз, а «розтягнути задоволення». Добова норма нектарного трунку для дітей віком 6+ становить 1–2 чайні ложки. Тим, кому менше років, мед буде важкуватим для перетравлення, тож ліпше зачекати з дегустацією, допоки маленький організм зміцніє.
Попри всі бонуси, якими володіє цей винятковий продукт бджільництва, є випадки, коли його споживання не рекомендоване. Власне, наш співрозмовник наголошує, що мед доречно прибрати з раціону в разі розвитку таких станів:
гострий гастрит, панкреатит;
жовчно/сечокам’яна хвороби;
цукровий діабет.
астма й алергія.
Наостанок Дмитро Демидов додає, що обирати треба правильний (справжній) мед, а для цього ліпше за все купувати його в тих пасічників, яких ви знаєте особисто, або ж у солідних магазинах, чиї товари мають підтвердження якості.