Мийте руки правильно й не хворійте!

Мийте руки правильно й не хворійте!

Про те, що руки треба регулярно мити, либонь, знають усі. Однак чи правильно ми це робимо? Як треба, як часто і для чого проводити таку процедуру, у Всесвітній день гігієни рук, що випадає на 05.05 – дату, яка символізує кількість пальців на лівиці та правиці, розпитуємо в медичної сестри загальної практики відділу інфекційного контролю ЦПМСД №1 Оксани Колісник.

Вона наголошує, що на руках постійно або «транзитом» перебуває чимала кількість мікроорганізмів, частина з них є вельми небезпечними. Навіть через невеликі подряпинки/ранки ці «шкідники» можуть потрапити в підшкірну клітковину і спровокувати запалення.

Брудні руки – це переносники вірусних, бактеріальних, грибкових та паразитарних патогенів. Щоби вхопити інфекцію, як-от: харчове отруєння, грип, діарея тощо, достатнього лишень доторкнутися немитою кінцівкою до слизових оболонок.

Щоби запобігти цьому, Оксана Анатоліївна дає прості, однак дуже дієві поради:

  • ретельно мийте руки водою із милом протягом 40 секунд;

  • у разі, якщо доступу до води немає, використовуйте антисептик для рук із вмістом спирту не менш як 70% (процедура має тривати до 30 секунд).

Обов’язковою має бути гігієна верхніх кінцівок:

  • перед приготуванням їжі (навіть добра справа, зроблена брудними руками, може завдати великої шкоди) та її прийманням;

  • після відвідування вбиральні;

  • повернувшись із вулиці;

  • коли руки візуально забруднені;

  • після контакту з хатніми улюбленцями;

  • після кашлю, чхання, коли висякали ніс;

  • після того, як винесли сміття.

«Під час миття рук мило мусить вкривати всі поверхні шкіри кистей, – зауважує Оксана Колісник. – Особливий акцент треба робити на намилюванні зовнішньої поверхні долонь, проміжків між пальцями, їхніх пучок, а також великих пальців. Витирати руки слушно одноразовим паперовим рушником».

Вам також має сподобатись...