Про те, що руки треба регулярно мити, либонь, знають усі. Однак чи правильно ми це робимо? Як треба, як часто і для чого проводити таку процедуру, у Всесвітній день гігієни рук, що випадає на 05.05 – дату, яка символізує кількість пальців на лівиці та правиці, розпитуємо в медичної сестри загальної практики відділу інфекційного контролю ЦПМСД №1 Оксани Колісник.
Вона наголошує, що на руках постійно або «транзитом» перебуває чимала кількість мікроорганізмів, частина з них є вельми небезпечними. Навіть через невеликі подряпинки/ранки ці «шкідники» можуть потрапити в підшкірну клітковину і спровокувати запалення.
Брудні руки – це переносники вірусних, бактеріальних, грибкових та паразитарних патогенів. Щоби вхопити інфекцію, як-от: харчове отруєння, грип, діарея тощо, достатнього лишень доторкнутися немитою кінцівкою до слизових оболонок.
Щоби запобігти цьому, Оксана Анатоліївна дає прості, однак дуже дієві поради:
ретельно мийте руки водою із милом протягом 40 секунд;
у разі, якщо доступу до води немає, використовуйте антисептик для рук із вмістом спирту не менш як 70% (процедура має тривати до 30 секунд).
Обов’язковою має бути гігієна верхніх кінцівок:
перед приготуванням їжі (навіть добра справа, зроблена брудними руками, може завдати великої шкоди) та її прийманням;
після відвідування вбиральні;
повернувшись із вулиці;
коли руки візуально забруднені;
після контакту з хатніми улюбленцями;
після кашлю, чхання, коли висякали ніс;
після того, як винесли сміття.
«Під час миття рук мило мусить вкривати всі поверхні шкіри кистей, – зауважує Оксана Колісник. – Особливий акцент треба робити на намилюванні зовнішньої поверхні долонь, проміжків між пальцями, їхніх пучок, а також великих пальців. Витирати руки слушно одноразовим паперовим рушником».