Нарешті літо! А отже, можна класно проводити своє дозвілля, влаштовуючи найрізноманітніші активності й розваги просто неба, а ще ласувати свіженькими ягодами, фруктами й овочами, які поволі достигають, гріючи свою боки під лагідним червневим сонечком. Зокрема, нині починається сезон полуниці – неймовірно смачної та ароматної ягоди. Як тут не спокуситися самому? Як не потішити нею своє дитинча?
Однак наша сьогоднішня співрозмовниця – лікар-педіатр амбулаторії №3 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Катерина Басова – радить обережно ставитися до полуниці в дитячому раціоні, і ось чому.
«Поза всіляким сумнівом, полуниця – корисна ягода, вона багата на вітаміни С, В, К, а також магній, калій і біологічно активні сполуки, – пояснює Катерина Миколаївна. – Її цілющі компоненти сприяють зміцненню імунітету та пам’яті, поліпшенню обміну речовин і зору, зниженню ризику виникнення серцево-судинних хвороб, нормалізації роботи кишківника тощо. Водночас завжди треба зважати на одне ʺалеʺ – високі алергенні властивості цієї ягоди».
За словами лікарки, алергія на полуницю є в 6–8% дітей та 9% дорослих. Така реакція організму часто передається спадково, якщо в одного/обох батьків вона проявляється, то, найвірогідніше, алергії не уникнути й вашому янголятку. У цьому випадку ліпше не ризикувати й запропонувати малюку якийсь інший вітамінний смаколик.
Якщо мама/тато не схильні до алергії, то можна спробувати познайомити дитя із соковитою червоною ягодою, дотримуючись низки рекомендацій.
- Важливо дочекатися сезону, бо корисними й безпечними є лише ті ягоди, які дозріли природно (у червні).
- Полуницю можна вводити в раціон дитини після досягнення нею однорічного віку.
- Починати прикорм полуницею треба дуже обережно – невеликої кількості пюре обсягом 0,5 чайної ложечки «для дегустації» цілком достатньо.
- Даючи своєму малому гурману полуницю вперше, не доповнюйте в цей день дитяче меню якимись іншими продуктами, які малюк ще не куштував (якщо виникне алергія – ви точно знатимете, у чому причина).
- Якщо після вживання полуниці в дитини з’явилися висипання на шкірі/свербіж або набряк у роті, на губах, язику чи горлі/почервоніння очей/нудота, блювота/слабкість, невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря або педіатра.
- У разі, якщо малечі соковита червона ягідка припала до смаку й не спричинила жодних алергічних реакцій, поступово можна збільшувати об’єм пюре до повної порції (100–150 г), а також збагатити раціон своєї крихітки цілою, ретельно вимитою полуницею.
- У подальшому незайвим буде міксувати смаки, поєднуючи кілька різновидів фруктів (ті, що попередньо малюк пробував). Можна приготувати, наприклад, бананово-полуничне пюре чи полунично-персиковий сік. Такі кількакомпонентні страви – клондайк вітамінів і мінералів, необхідних для активного зростання та гармонійного розвитку вашого янголяти.