9 березня – Всесвітній день нирки, тож сьогодні однозначно не завадить дізнатися/нагадати собі про те, як подбати, щоби цей складник організму якомога довше ефективно працював і нам жодним чином не дошкуляв.
Як зберегти нирки здоровими? Розпитуємо в лікаря-терапевта амбулаторії №1 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 СМР Ганни Шостак.
За її словами, важливо стежити за своїм харчуванням. «Нирки є природним фільтром, що очищає організм від токсичних речовин, вивільняє зайву рідину, підтримує артеріальний тиск, бере участь в обміні кальцію та фосфору, – зазначає Ганна Іванівна. – Одним словом, нирки – такі собі невтомні трудівники, яким украй потрібне бережливе ставлення».
Передовсім нирки люблять воду. Тому пийте Н2О, не соромтесь!
Однак завважте: якщо вам діагностовано захворювання нирок, трапляється, що опухають ноги, то ліпше звернутися до свого персонального лікаря і разом із ним вибудувати правильний раціон та алгоритм подальших дій.
Нирки мають своїх безумовних фаворитів з-поміж продуктів. До улюбленців можна зарахувати лосося, тунця і іншу рибу, багату на жирні кислоти Омега-3, а також зелені овочі, як-от: шпинат, броколі. Не завадять червоний болгарський перець, часник та цвітна капуста.
Салати ліпше здобрювати оливковою олією, що славиться вмістом мононенасичених жирних кислот.
Серед фруктів лідерство за яблуками. Позитивно на роботу нирок впливають кавун та ананас. Людям із хронічною нирковою недостатністю корисні журавлина, суниця, чорниця, вишня і червоні сорти винограду.
Утім, є і продукти, які не надто подобаються нашим ниркам. Власне, учені встановили зв’язок між надлишком фосфору в організмі та хронічними захворюваннями нирок. Фосфоровмісними вважаються м’ясо (особливо червоне), молочні продукти, більшість круп, бобові, горіхи.
Маючи високий рівень калію в крові, слушно утримуватися від споживання апельсинів, абрикосів, авокадо, кураги, чорносливу.
Так само необхідно мінімізувати вміст у їжі натрію, надлишок якого в організмі може призвести до підвищення кров’яного тиску й набряку ніг. У великій кількості натрій міститься в солі та продуктах, що рясно нею приправлені, а це: соуси, фастфуд, копченості тощо.
«Тож правильно харчуйтесь і не забувайте про профілактичні огляди у свого сімейного лікаря», – радить Ганна Шостак.