В Україні починається вишневий бум! Червонобокі ягідки із солодкувато-кислуватим присмаком так і ваблять: «Скуштуй мене»… Та чи всім можна вживати вишні? Кому вони на користь, а кому – ні? І головне – коли і в яких кількостях ця ягода може з’явитися в дитячому меню? Розпитуємо про це в лікарки-педіатра амбулаторії №3 ЦПМСД №1 Катерини Басової.
Вона зауважує, що достигла в природних умовах вишня – скарбничка каротину, фолієвої кислоти, вітамінів Е, С, РР, В1 і В2. У ягідній м’якоті чимало цинку, міді, марганцю, молібдену, фтору, йоду, заліза, калію, кобальту. Завдяки всім цим складникам за вишнею міцно закріпилася слава садовини, що посилює імунітет, знижує ризик розвитку анемії та серцево-судинних захворювань, сприяє розумовому розвитку й покращує живлення клітин.
«І для дорослого, і для дитячого організмів вишня дуже корисна, – каже Катерина Миколаївна. – Водночас є низка чинників, на які варто зважати, щоби ця соковита ягода не завдала шкоди».
- Вишню не рекомендується вживати при гастроентериті, виразковій хворобі, діабеті.
- Свіжий стиглий плід слушно вводити в раціон малят після досягнення ними однорічного віку (ягоди треба давати без кісточок, бо в них містяться небезпечні речовини), а от вишневий сік може доповнити меню малого гурмана дещо раніше – із 10 місяців від народження.
«Поетапність введення ягід та фруктів у прикорм дітлахів аналогічна із черговістю складання овочевого меню: спершу світлі за кольором продукти, потім – забарвлені, – нагадує співбесідниця. – Тож вишня в раціоні малюка вочевидь не має бути серед першочергових плодів, які він скуштує. Крім того, потрібно зважати, що іноді ця ягода здатна спричинити алергію».
Перша порція вишні, якою посмакує крихітний ласун, має бути мінімальною (половинки однієї ягоди «на пробу» цілком достатньо, дати її ліпше на сніданок і до кінця дня поспостерігати, чи не виникне ознак непереносимості: висипів, почервоніння, свербежу тощо).
Якщо все Ок, то в щоденне меню однорічок можна поступово ввести 40–50 грамів м’якоті вишеньок, а дітям віком 3+ збільшити обсяг до повноцінної порції – 100–150 грамів.
Щодо вишневого соку, який уперше можна запропонувати малюкові трохи розбавленим, то ліпше почати з 0,5–1 чайної ложечки рідини (підсолоджувати її не потрібно). Надалі порцію можна поволі збільшувати до 100 мл.
Якщо вишенька припала до смаку юному гурману, то її можна поєднувати з іншими (вже знайомими дитині) ягодами/фруктами або міксувати добре перетерті вишневі ягоди із сирком, багатим потрібними малому організму білками.
«Сезонні садовина й городина містять багато корисних мікроелементів, вітамінів та мінералів, – зазначає Катерини Басова. – Єдина пересторога перед тим, як запропонувати щось продегустувати власному янголятку, – робіть це з обережністю, уважно слідкуйте за його реакцією на новий продукт і, звісно, підтримуйте тісну комунікацію зі своїм сімейним лікарем/педіатром».