Щедра на вітаміни групи В, що сприяють нормалізації обміну речовин, вітамін Е, необхідний для зміцнення імунітету, калій, який важливий для розвитку нервової системи, а ще магній, залізо, корисні вуглеводи, клітковину, органічні кислоти… Усе це багатство увібрала в себе слива, яка о нинішній порі наливається стиглістю та соковитістю.
Поласувати синьобокими кислувато-солодкими фруктами, либонь, зовсім не проти і дорослі, і малі. А щоби не мати навіть найменших сумнівів: як, коли та скільки сливи може з’явитися в дитячому раціоні, ми вирішили поспілкуватися із лікаркою-педіатром амбулаторії №3 ЦПМСД №1 Сажидою Шевченко.
За її словами, матусям треба назавжди запам’ятати ключове правило прикорму – будь-який новий смак мусить з’являтися у меню немовляти поступово, починаючи з половини чайної ложечки, і персонально, тобто інших фруктово/овочево/ягідних «новинок» цього дня в раціоні не має бути. У такий спосіб вдасться, по-перше, запобігти розвитку серйозної алергії, якщо дитя до неї схильне, а, по-друге, точно визначити, який саме складник у меню не підходить малюку.
Щодо сливи, то її доречно вперше дати скуштувати своїй крихітній непосидючці після того, як вона розсмакує різні овочеві кашки, фрукти, що мають світле забарвлення. Найкращий варіант знайомства зі сливою – пюре, а ліпший час – досягнення малечею 8–9-місячного віку.
«Сливове пюре необхідно добре розім’яти, – каже Сажида Ташовна. – Воно має бути однорідним, не містити грудочок/шкірки/волокон, які малюку вочевидь буде важко ковтати. Якщо новий смак дитині сподобався, то можна поступово збільшувати обсяг порції до 50–80 гр, а коли маляті виповниться один рік, то допустиму сливову норму слушно збільшити до 100–150 гр».
Лікарка-педіатр наголошує, що клітковина, якою щедро наділені сливи, нормалізує моторику кишківника дитини. Водночас цей фрукт дає змогу організму краще засвоювати залізо, необхідне для повноцінного розвитку кровоносної системи й обмінних процесів. Однак треба зважати, що за сливами «помічено» проносний вплив.
Крім пюре, у раціон малих ласунів незайве додати смачний і корисний сливовий сік. Для першої дегустації його слушно розвести кип’яченою тепленькою водичкою (пропорції – 1:1), а згодом можна поволі збільшувати порцію з однієї чайної ложки до 100 мг на день.
Коли в малого гурмана виростуть зубки, то цілком логічно доповнити його меню шматочками ретельно вимитої й очищеної від шкірки сливи.
До речі, Сажида Шевченко радить батькам дозволяти дитині самостійно тримати їжу ручками/давати їй ложечку зі смаколиками, адже завдяки активному залученню до процесу харчування у малят розвивається дрібна моторика та жувальні навички. А якщо вся родина їсть за одним столом, то ще й закладається розуміння, як правильно це робити, виникає відчуття радості від того, що сім’я разом.