Сучасний квапливий світ вніс серйозні корективи в так звану церемонію харчування людини. Повсякчас кудись поспішаючи, ми відмовляємося від повноцінного сніданку, протягом дня перехоплюємо «на бігу» бутерброди або fast food, нерідко вечеряємо абичим акурат перед сном… І це, як мовиться, не разова акція. Таке несерйозне ставлення до свого раціону для багатьох із нас стало нормою.
Чим загрожує подібний нерозважливий продовольчий режим? У День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі, що припадає на 2 червня, цікавимося відповіддю на це запитання у сімейної лікарки амбулаторії №7 ЦПМСД №1 Катерини Крупник.
Вона наголошує, що кожному з нас потрібно більш свідомо ставитися до того, чим ми харчуємося, адже, згідно зі статистикою ВООЗ, самопочуття людини на 80–85% залежить від того, які поживні речовини (нутрієнти) вона отримує разом із їжею.
Здорове харчування передбачає збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини. Водночас Катерина Володимирівна акцентує увагу, що збалансований раціон – це ще й любов та повага до себе. Той, хто усвідомлює, що власний організм – не сміттєвий бак, навіть попри тотальну зайнятість і «невстигання» знайде можливість, щоби поїсти своєчасно й корисно.
«Починається літо, а це пречудова пора для того, щоби переглянути свій раціон і збагатити його сезонними овочами/фруктами/ягодами, які дозрівають у максимально природних для них умовах, а отже, у них найменше шкідливих складників і водночас найбільше вітамінів та корисних елементів», – каже сімейна лікарка.
Власне, у червні зазвичай достигають: полуниця, вишня, аґрус, червона смородина, суниця, черешня. З-поміж овочів та зелені до червневого меню слушно додати: молоді кабачки, зелений горошок, броколі, огірки, редис, спаржу, зелену цибулю, кріп, петрушку, салат латук, шпинат тощо.
Загалом, щоби раціон був збалансованим, а самопочуття – гарним, треба дотримуватися кількох простих порад:
харчуйтеся 3–4 рази на день (бажано в один і той самий час) невеликими порціями, робіть це неквапно, ретельно пережовуйте;
обов’язково снідайте (підійдуть нежирний суп/салат/каша);
вечеряйте не пізніше ніж за три години до сну;
додайте у своє щоденне меню салати із сирих овочів;
страви тушкуйте/запікайте, а не смажте;
доповніть раціон перекусами із сухофруктів/горіхів/ягід;
замініть інгредієнти страв на менш калорійні (майонез – на йогурт, цукор – на мед, цукерки – на сухофрукти).
Крім того, за словами Катерини Крупник, невід’ємним компонентом здорового і тривалого життя людини є щоденні фізичні навантаження прийнятної помірності.