Багатий вітамінами й корисними мікроелементами, позитивно впливає на травну систему, посилює імунітет, сприяє гарній роботі кровотворних органів… Це лише кілька бонусів, які дарує людині споживання буряка. А з якого віку і в яких обсягах такий цінний коренеплід може з’явитися в дитячому раціоні? За відповідями ми звернулися до Ірини Кримець – лікарки-педіатра амбулаторії №3 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1.
За її словами, попри всі вітамінні «принади» буряка, батькам не варто квапитися з його введенням у меню власного маляти – аж надто багато корисного (зокрема клітковини) у цьому овочі для крихітного організму. Насичено-червоний коренеплід можна скуштувати лише після того, як дитя розсмакувало іншу городину: кабачки, картоплю, броколі, цвітну капусту, моркву, гарбуз тощо.
Знайомство малого ласуна з буряком можливе у 8–9-місячному віці. Педіатр нагадує про обов’язкову пробну порцію – половину чайної ложки нової страви. Це має бути пюре з гарно відвареного овочу.
«Дегустаційна порція дасть змогу з’ясувати, чи не спричиняє продукт алергічних проявів або харчової непереносності, і водночас такий обсяг не завдасть надмірної шкоди, якщо буряк “не підходить” маляті, – пояснює Ірина Миколаївна. – Якщо бодай щось у самопочутті дитини насторожить – невідкладно зв’яжіться із лікарем свого малюка. У випадку, коли крихітці діагностовано діатез, без дозволу педіатра страви з буряка ліпше не готувати».
Якщо юному гурману новий овоч припаде до душі, то страви з нього доцільно готувати не частіше, ніж один раз на тиждень.