Здорове харчування неможливе без врахування класичних смакових добавок: цукру та солі. Якщо дуже коротко: чим їх менше споживається – тим ліпше для здоров’я . А хто не проти дізнатися більше – то гайда з нами!
Зокрема, сьогодні разом із лікарями Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 розбираємося із так званим вільним цукром, а простіше кажучи – солодкими піщинками, що ми додаємо в страви та напої власного виробництва і які в значних обсягах містяться в готовій продукції на магазинних полицях.
ВООЗ щодо вільного цукру доволі категорична: 50 грамів на добу (орієнтовно 10 чайних ложок) – це гранична межа споживання для дорослої людини. Тим, хто волів би добре почуватися якомога довше, доречно зменшити показник хоча б удвічі, тобто до 5 чайних ложок на день. Інакше – проблем зі здоров’ям, на жаль, не уникнути .
Надмірна кількість вільного цукру в організмі:
- впливає на фізичну форму (цукор – це передусім калорії, а отже, перед тими, хто зловживає солодкою приправою, майорить ризик накопичення зайвих кілограмів і навіть ожиріння);
- негативно відбивається на роботі серця (збільшення рівня глюкози в крові провокує серцево-судинні захворювання);
- зумовлює виникнення діабету другого типу;
- загрожує порушеннями функціоналу опорно-рухового апарату;
- провокує карієс зубів тощо.
Згідно зі статистикою, більш ніж половина дорослих українців споживає цукор надмірно, а тому перелічені негаразди зі здоров’ям діагностуються дедалі частіше.
Лікарська команда ЦПМСД №1 закликає пацієнтів ставитися до свого самопочуття більш свідомо. Задля цього слушно якомога частіше готувати харчі самостійно, повсякчас орієнтуючись на «рівняння»: вільний цукор – мінус = здоров’я – плюс. Якщо ж дуже хочеться чогось ласенького, то корисною альтернативою солодощам будуть фрукти та ягоди, у яких теж є цукри, але природні, що аж ніяк не зайві в раціоні.





