Більше трав, менше солі!

Більше трав, менше солі!

Саме під таким слоганом проходить сьогоднішній день у всьому світі і, безумовно, команда Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 активно до нього долучається, оскільки для українців сіль (чи то пак – надмірне її споживання) є неабиякою проблемою.

Справді, натрій (себто сіль) має надходити в організм людини, але в ДУЖЕ обмежених кількостях. Рекомендована денна норма цієї хімічної сполуки для дорослих становить 5 грамів на день, а це орієнтовно неповна чайна ложка. Щодо дітлахів, то до року сіль для них узагалі – табу, з 1 року до 3 обсяг цієї приправи не має перевищувати 2 грами на добу, з 3 до 6 років – 3 грами.

Практика показує, що мало хто «вписується» в ці межі, перевищуючи заявлені цифри вдвічі, а то й утричі.

Чим це загрожує? Насамперед розвитком серцевих захворювань, набуттям високого кров’яного тиску та навіть виникненням інсульту.

Як цього не допустити? Лікарі ЦПМСД №1 радять:

1 – перейти у своєму раціоні на йодовану сіль і, звісно ж, споживати її у якомога менших обсягах;

2 – ретельно обирати технологічно оброблені продукти (понад 70% натрію надходить в організм людини саме з такими харчами; якщо сіль розташована на початку списку інгредієнтів, то це свідчить про її надмірний вміст у виробі);

3 – під час самостійного приготування страв бодай певний відсоток солі компенсувати пряними травами, які гарно посилюють смак, побіжно приносячи зиск нашому здоров’ю та забезпечуючи відчуття бадьорості. До речі, гарними замінниками солі вважається чимало спецій. Серед них: перець, кріп, петрушка, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркума, майоран, кмин, коріандр, каррі, паприка тощо.

Тож обирайте на свій смак та готуйте апетитне, ароматне, а головне – корисне 😋!

Вам також має сподобатись...