Вплив прянощів і трав на фізичне й ментальне здоров’я було помічено ще в сиву давнину. Сучасні наукові дослідження так само стверджують: поліпшуючи смак / аромат / колір їжі та напоїв, спеції водночас збагачують організм людини цінними біологічно активними компонентами: сірковмісними сполуками, дубильними речовинами, алкалоїдами, поліфенолами, вітамінами, натуральними ефірними маслами тощо.
Крім того, завдяки додаванню прянощів у страви можна дещо зменшити обсяги споживання солі, за що ваше тіло вочевидь буде щиро вдячне.
З огляду на це Лікарі Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 підготували добірку корисних спецій, якими доцільно приправляти харчі та напої.
- КУРКУМА: діє як протизапальний засіб, “приглушує” біль при артриті, порізах, опіках, прискорює загоювальні процеси. Із цією пряністю “не дружать” вірусні інфекції, застуда і грип. До того ж куркума позитивно впливає на серце та судини, знижує рівень цукру в крові, підсилює імунітет і пожвавлює роботу мозку.
- КОРИЦЯ: має жарознижувальну та тонізувальну дію, допомагає усувати спазми, бореться з метеоризмом, а також стримує рівень цукру в крові.
- ІМБИР: вважається природним противірусним засобом, корінь рослини корисний як у свіжому, так і у сушеному вигляді. До того ж ця ароматна приправа сприяє виведенню токсинів з організму, підвищує імунітет та стресостійкість.
- КОРІАНДР: виводить надлишок рідини з організму, покращує обмін речовин, усуває тяжкість у шлунку. А ще нормалізує рівень цукру в крові, зміцнює м’язи очей.
- КМИН: підвищує імунітет, знімає гострі алергічні реакції, а також славиться своїми антимікробними, спазмолітичними, сечо- і потогінними властивостями.
- РОЗМАРИН: має антиоксидантну, протизапальну, противірусну, антибактеріальну, заспокійливу дію. Бореться з тривожністю та депресією.
- КАРДАМОН: зміцнює імунну систему, усуває метеоризм, “приборкує” інфекції, виводить токсини та шлаки з організму, підвищує апетит. Крім того, ця пряність знімає фізичну втому, допомагає в подоланні депресії та апатії.
- ЗІРА: справжня подружка травної системи – усуває спазми, зменшує прояви діареї та метеоризму, поліпшує апетит. Водночас зіра позитивно впливає на серце, печінку, нирки, органи зору та нервову систему.
- ШАВЛІЯ: неабияк тонізує організм, покращує травлення, допомагає при метеоризмі, спазмах живота та печії.
- ЧАСНИК: цінний передусім своїми антимікробними властивостями.
- ГВОЗДИКА: зміцнює серце, має антистресовий та антисептичний ефект, добре впливає на пам’ять.

