Раціон людини має колосальний вплив на стан її здоров’я. Водночас узимку ️ власному меню варто приділяти максимум уваги, адже в холодну пору року ️ наша імунна система істотно «просідає»…
Збереженню гарного фізичного самопочуття, ментальної рівноваги та міцного імунітету неабияк сприяють овочі (між іншим, про них лікарі Центру первинної медико-санітарної допомоги 1 розповідали напередодні), а ще фрукти і ягоди. Отож-бо про них – далі.
Матінка-земля щедро наділила садовину вітамінами, мінералами, антиоксидантами та природними цукрами. Саме те, що треба для зміцнення здоров’я!
Зокрема, згідно з розрахунками ВООЗ, споживаючи щодня 5 порцій овочів і фруктів – а це не менш як 400 грамів, доросла людина «закриватиме» потреби свого організму в корисних речовинах.
У добавок завдяки садовині в раціоні:
- знижується ризик розвитку хвороб серця та судин, діабету II типу тощо;
- нормалізується робота кишківника;
- регулюється рівень холестерину;
- забезпечується відчуття ситості;
- поліпшується психоемоційний стан (вітамін С, магній та триптофан, що містяться в багатьох фруктах, сприяють виробленню серотоніну – «гормону щастя»).
Звісно, узимку доступної (насамперед фінансово) садовини й городини менше. Але й потреби споживати все різноманіття овочів, фруктів та ягід – немає. Цілком достатньо збагачувати власне меню свіжими:
✅ яблуками /грушами, які є потужним джерелом клітковини й антиоксидантів;
✅ апельсинами / мандаринами / грейпфрутами / лимонами (цитрусові, як відомо, неабияк підтримують імунну систему);
✅ бананами, що багаті на природні вуглеводи, завдяки яким можна швидко насититися;
✅ хурмою, у якій є і вітаміни, і поліфеноли, і природні антиоксиданти.
Крім того, не варто «скидати з рахунків» заморожені ягоди. За належних умов зберігання вони утримують більшість корисних речовин, тож будуть незамінними в йогуртах, смузі, салатах та іншій смакоті власного виробництва .

