Солоного менше – серцю легше!

Солоного менше – серцю легше!

Про шкоду надмірного споживання солі чули, либонь, усі. Тим не менш, статистика свідчить: любителів солоненького серед українців – левова частина. Чому все ж таки слушно переглянути своє ставлення до нерозважливого поїдання натрію та як навчитися рахувати щоденні обсяги вживаної солі?

Лікарі Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 зауважують: денна норма солі для дорослої людини – менш як 5 грамів. Коли регулярно перевищувати допустиму «позначку», виникнення серцево-судинних хвороб та інсульту – лише питання часу.

Однак біда не тільки (і не стільки) в підсолюванні страв, що готуються вдома. Тут ситуацію легко взяти під контроль – поставити собі мету й планомірно зменшувати «підходи» до сільнички.

Головна проблема в тому, що 75% натрію потрапляють у наш раціон із полиць супермаркетів. Хліб, ковбаси, сири, соуси тощо  – у всіх них зазвичай концентрація солі неабияка. І саме через це перед придбанням конче необхідно уважно вивчати етикетки (зокрема і на вміст натрію в харчах).

На маркуваннях товарів, що продаються в Україні, обсяги солі показують як:

  • NaCl /сіль/ (наприклад: «Сіль: 1,2 г на 100 г продукту»);
  • Na /натрій/ (у такому випадку, щоби вирахувати, скільки солі «заховано» в продукті, треба помножити кількість натрію на коефіцієнт 2,5; наприклад: 0,5 г натрію ⨉ 2,5 = 1,25 г солі).

Медики радять віддавати перевагу тим магазинним харчам, де вміст солі коливається в межах 0,3–1 г на 100 грамів продукту. Якщо солі понад 1 г/100 г – то від таких наїдків ліпше відмовитися.

Крім того, треба зважати й на обсяги того, що планується з’їсти, адже нерідко виробники вказують вміст солі саме на одну порцію, а не на 100 грамів продукту.

Вам також має сподобатись...